Jesteś zainteresowany wentylacją lokalu? Chcesz nawiązać współpracę? A może masz jakieś pytania? Skontaktuj się z nami!
- Zadzwoń -> 📞 +48 722 274 892
- Wyślij zapytanie, a skontaktujemy się z Tobą -> 📪 kontakt@klimatyzator.sklep.pl
Sprawdź także naszą ofertę klimatyzacji do restauracji
Wentylacja w lokalu gastronomicznym
Nieważne czy restauracja jest mała, średnia czy duża. Każda z nich potrzebuje odpowiedniego systemu wentylacji, aby mogła sprawnie działać. Lokale gastronomiczne posiadają rygorystyczne wymogi w tej kwestii, dlatego przy projektowaniu wentylacji należy szczególnie wziąć pod uwagę panujące przepisy.
Odpowiedni system wymiany powietrza zapewnia komfort i dobrą jakość powietrza zarówno pracownikom, jak i klientom. Dzięki niemu w naszej restauracji pozbędziemy się przeróżnych zapachów powstałych w wyniku gotowania potraw.
Głównym celem funkcjonowania systemu wentylacyjnego jest utrzymanie odpowiedniej temperatury oraz wilgoci. Tłuste i ciężkie powietrze zastąpione jest świeżym i czystym, zapewniając komfort i dobre samopoczucie każdemu klientowi i pracownikowi. Co więcej, powietrze w pomieszczeniach jest wolne od zanieczyszczeń się w nim znajdujących.
Wentylacja w obiektach gastronomicznych - kuchnia
Każdy wie, że serce restauracji znajduje się w kuchni. To właśnie tam dzieją się wszystkie czarny, które lądują na naszym talerzu. Przy projekcie wentylacji dla gastronomii trzeba określić zyski ciepła i wilgoci. Nie jest to prosta sprawa, ponieważ ma na to wpływ wiele czynników, takich jak zysk ciepła od osób pracujących w lokalu oraz maszyn i urządzeń, ciepło od oświetlenia czy ciepło z pary wodnej od gotowania.
Wilgoć również powstaje na różne sposoby, co więcej, należy wziąć także pod uwagę zmywanie czy gotowanie. Nie można też zapomnieć o całej specyfice budynku.
Jak widać, nie jest to proste, jednak z naszą pomocą stanie się to o wiele łatwiejsze! Wystarczy, że się z nami skontaktujesz!
- Zadzwoń -> 📞 +48 722 274 892
- Wyślij zapytanie, a skontaktujemy się z Tobą -> 📪 kontakt@klimatyzator.sklep.pl
Kuchnia to również miejsce pełne zanieczyszczeń powietrza, dlatego tak istotna jest jego sprawna wymiana.
Pamiętaj, że zapachy, które powstają w sercu lokalu nie zostają tylko tam! Przenoszą się one salę konsumencką.
Wentylacja w gastronomii – przepisy
Zasady projektowania systemu wentylacji w restauracjach możemy znaleźć w Rozporządzeniu Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2012 r. w sprawie warunków technicznych, a dokładnie w paragrafach od 147 do 154. Inne normy, które właściciele lokali gastronomicznych powinni poznać, to Dział "Budynki użyteczności publicznej", "Wentylacja w budynkach mieszkalnych zamieszkania zbiorowego i użyteczności publicznej – Wymagania".
Wymogi wentylacji pomieszczeń w całym lokalu
Aby zadbać o odpowiedni system wentylacji, należy wyznaczyć minimalną ilość świeżego powietrza, którą wyznacza się na podstawie osób przebywających w pomieszczeniu. Inne wymogi są dla kuchni, a inne dla sali konsumenckiej.
Liczba wymian w kuchni powinna wynosić od ok. 10 do 50 na godzinę, wilgotność powietrza wewnętrznego 40-50%, temperatura powietrza od 20 do 22 stopni Celsjusza, a prędkość powietrza w miejscu pracy od 0,2 do 03 m/s.
Na sali konsumenckiej wielkość wymaganego strumienia powietrza jest mniejsza - od 5 do 10 wymian na godzinę.
Typy wentylacji w gastronomii
Urządzenia służące odpowiedniej wymianie powietrza w lokalu można podzielić na trzy typy:
- wentylacja ogólna - odpowiada za odprowadzanie zanieczyszczonego powietrza i doprowadzenie świeżego,
- wentylacja miejscowa - współdziała z wcześniej wymienionym systemem; jej zadaniem jest odprowadzanie zanieczyszczeń z danego miejsca (są to np. okapy kuchenne),
- klimatyzacja - system, którego zadaniem jest dbanie o właściwą temperaturę i wilgotność powietrza.
Co się stanie, jeśli źle zaprojektujemy wentylację?
Zły projekt technologiczny wentylacji wiąże się m.in. z takimi skutkami, jak:
- za wysoki poziom CO2,
- zły poziom wilgotności,
- obniżony komfort,
- namnożenie się drobnoustrojów,
- uczucie ciężkiego powietrza,
- zła temperatura w lokalu,
- utrzymywanie się nieprzyjemnych zapachów.
Poprawny projekt wentylacji - co powinien zawierać?
Projekt musi uwzględniać wytyczne projektu technologicznego dla całego obiektu, nie tylko wentylacji. Dokument ten powinien zawierać:
- bilans ciepła w pomieszczeniach,
- bilans powietrza zanieczyszczonego,
- bilans powietrza higienicznego,
- określenie strumieni powietrza usuwanego przez wentylację ogólną i miejscową,
- szkice,
- opis techniczny,
- system wentylacji toalet,
- spis urządzeń.
Chcesz zadbać o świeże powietrze w swoim lokalu? Nie wiesz jaki rodzaj wentylacji wybrać? Wiemy jak ważna jest odpowiednia wentylacja i klimatyzacja w lokalu, dlatego skontaktuj się z nami, jesteśmy do Twojej dyspozycji! Odpowiemy na każde pytanie odnoście wentylacji.
- Zadzwoń -> 📞 +48 722 274 892
- Wyślij zapytanie, a skontaktujemy się z Tobą -> 📪 kontakt@klimatyzator.sklep.pl