Skontaktuj się z nami już dziś!

Darmowa i szybka wycena

Darmowa wycena
782 522 323
Wentylacja w gastronomii - jakie wymogi należy wziąć pod uwagę przy projektowaniu wentylacji w lokalu gastronomicznym? 0
Wentylacja w gastronomii - jakie wymogi należy wziąć pod uwagę przy projektowaniu wentylacji w lokalu gastronomicznym?

Jesteś zainteresowany wentylacją lokalu? Chcesz nawiązać współpracę? A może masz jakieś pytania? Skontaktuj się z nami!

 

Sprawdź także naszą ofertę klimatyzacji do restauracji

Wentylacja w lokalu gastronomicznym

Nieważne czy restauracja jest mała, średnia czy duża. Każda z nich potrzebuje odpowiedniego systemu wentylacji, aby mogła sprawnie działać. Lokale gastronomiczne posiadają rygorystyczne wymogi w tej kwestii, dlatego przy projektowaniu wentylacji należy szczególnie wziąć pod uwagę panujące przepisy.

 

Odpowiedni system wymiany powietrza zapewnia komfort i dobrą jakość powietrza zarówno pracownikom, jak i klientom. Dzięki niemu w naszej restauracji pozbędziemy się przeróżnych zapachów powstałych w wyniku gotowania potraw.

 

Głównym celem funkcjonowania systemu wentylacyjnego jest utrzymanie odpowiedniej temperatury oraz wilgoci. Tłuste i ciężkie powietrze zastąpione jest świeżym i czystym, zapewniając komfort i dobre samopoczucie każdemu klientowi i pracownikowi. Co więcej, powietrze w pomieszczeniach jest wolne od zanieczyszczeń się w nim znajdujących.

Wentylacja w obiektach gastronomicznych - kuchnia

Każdy wie, że serce restauracji znajduje się w kuchni. To właśnie tam dzieją się wszystkie czarny, które lądują na naszym talerzu. Przy projekcie wentylacji dla gastronomii trzeba określić zyski ciepła i wilgoci. Nie jest to prosta sprawa, ponieważ ma na to wpływ wiele czynników, takich jak zysk ciepła od osób pracujących w lokalu oraz maszyn i urządzeń, ciepło od oświetlenia czy ciepło z pary wodnej od gotowania.

 

Wilgoć również powstaje na różne sposoby, co więcej, należy wziąć także pod uwagę zmywanie czy gotowanie. Nie można też zapomnieć o całej specyfice budynku.

 

Jak widać, nie jest to proste, jednak z naszą pomocą stanie się to o wiele łatwiejsze! Wystarczy, że się z nami skontaktujesz!

 

 

Kuchnia to również miejsce pełne zanieczyszczeń powietrza, dlatego tak istotna jest jego sprawna wymiana.

 

Pamiętaj, że zapachy, które powstają w sercu lokalu nie zostają tylko tam! Przenoszą się one salę konsumencką.

Wentylacja w gastronomii – przepisy

Zasady projektowania systemu wentylacji w restauracjach możemy znaleźć w Rozporządzeniu Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2012 r. w sprawie warunków technicznych, a dokładnie w paragrafach od 147 do 154. Inne normy, które właściciele lokali gastronomicznych powinni poznać, to Dział "Budynki użyteczności publicznej", "Wentylacja w budynkach mieszkalnych zamieszkania zbiorowego i użyteczności publicznej – Wymagania".

Wymogi wentylacji pomieszczeń w całym lokalu

Aby zadbać o odpowiedni system wentylacji, należy wyznaczyć minimalną ilość świeżego powietrza, którą wyznacza się na podstawie osób przebywających w pomieszczeniu. Inne wymogi są dla kuchni, a inne dla sali konsumenckiej.

 

Liczba wymian w kuchni powinna wynosić od ok. 10 do 50 na godzinę, wilgotność powietrza wewnętrznego 40-50%, temperatura powietrza od 20 do 22 stopni Celsjusza, a prędkość powietrza w miejscu pracy od 0,2 do 03 m/s.

 

Na sali konsumenckiej wielkość wymaganego strumienia powietrza jest mniejsza - od 5 do 10 wymian na godzinę.

Typy wentylacji w gastronomii

Urządzenia służące odpowiedniej wymianie powietrza w lokalu można podzielić na trzy typy:

 

  • wentylacja ogólna - odpowiada za odprowadzanie zanieczyszczonego powietrza i doprowadzenie świeżego,
  • wentylacja miejscowa - współdziała z wcześniej wymienionym systemem; jej zadaniem jest odprowadzanie zanieczyszczeń z danego miejsca (są to np. okapy kuchenne),
  • klimatyzacja - system, którego zadaniem jest dbanie o właściwą temperaturę i wilgotność powietrza.

Co się stanie, jeśli źle zaprojektujemy wentylację?

Zły projekt technologiczny wentylacji wiąże się m.in. z takimi skutkami, jak:

 

  • za wysoki poziom CO2,
  • zły poziom wilgotności,
  • obniżony komfort,
  • namnożenie się drobnoustrojów,
  • uczucie ciężkiego powietrza,
  • zła temperatura w lokalu,
  • utrzymywanie się nieprzyjemnych zapachów.

Poprawny projekt wentylacji - co powinien zawierać?

Projekt musi uwzględniać wytyczne projektu technologicznego dla całego obiektu, nie tylko wentylacji. Dokument ten powinien zawierać:

 

  • bilans ciepła w pomieszczeniach,
  • bilans powietrza zanieczyszczonego,
  • bilans powietrza higienicznego,
  • określenie strumieni powietrza usuwanego przez wentylację ogólną i miejscową,
  • szkice,
  • opis techniczny,
  • system wentylacji toalet,
  • spis urządzeń.

 

 

Chcesz zadbać o świeże powietrze w swoim lokalu? Nie wiesz jaki rodzaj wentylacji wybrać? Wiemy jak ważna jest odpowiednia wentylacja i klimatyzacja w lokalu, dlatego skontaktuj się z nami, jesteśmy do Twojej dyspozycji! Odpowiemy na każde pytanie odnoście wentylacji.

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl